Rezervatia de liliac salbatic

Rezervatia de liliac salbatic

Dealul Riszeg domină satul Izvoru Crișului, iar cei care ajung sus pe culme vor fi răsplătiți cu o dublă surpriză, pe de o parte, priveliștea minunată asupra împrejurimilor, a satului Izvoru Crișului aflat la poale, dar și asupra regiunii Călatei până la Șaula, Huedin, Sâncraiu și Păniceni, pe de altă parte, cealaltă surpriză- florile parfumate, unice în Transilvania, Daphne cneorum (tulichina mică). Această floare rară, tulichina mică, răspândește o mireasmă îmbătătoare, de la ea venind și denumirea dealului, de Dealul Riszeg.

Iubirea pentru o floare rară

Protejarea tămâiței de pădure, cum i se mai spune popular, a pornit de la localnicii din Izvoru Crișului, conștineți fiind de valoarea plantei cu miros atît de fin. Aceștia au cedat în favoarea tămâiței de pădure 15 hectare de teren, unde planta crește în voie neatinsă de nimeni, doar de razele soarelui și picurii de ploaie.

De fapt, Dealul Riszeg este singurul loc din Transilvania unde crește tămâița, plantă de origine mediteraneană, cu flori mărunte de culoare violet. Plantei îi place să trăiască în pâlcuri dese, în special pe pantele pietroase şi calcaroase. Înfloreşte în lunile aprilie-mai dar şi în luna iunie.

Deoarece planta a fost mult culeasă şi comercializată, ca floare de sezon, în țară, se întâlneşte din ce în ce mai rar. Se înțelege de ce acum liliacul de pădure este o plantă protejată de lege.

Pe Dealul Riszeg localnicii organizează anual, începând încă din anul 1956, Festivalului Tradițional din Dealul Riszeg. Aici au loc concursul de cântece populare adresat copiilor, concerte și numeroase activități distractive, cum sunt întrecerile de mâncat plăcinte, alergarea cu ouă sau în sac, partidele de fotbal etc.